Op De Korf staat het samen leren, het samen leven en het samen spelen centraal. Wij vinden het belangrijk dat er op onze school een sfeer heerst waarin een ieder (h)erkend wordt en zichzelf kan en mag zijn. Wij willen bij onze kinderen de kennis, vaardigheden en houding ontwikkelen, zodat zij de maatschappij in gaan als ondernemende mensen, die kunnen plannen en samenwerken en mensen die iets kunnen creëren en dat kunnen presenteren. Mensen die na kunnen denken over hun inbreng, kunnen reflecteren en verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen.
Onze school is een katholieke basisschool voor eigentijds Jenaplanonderwijs. Vanuit een positieve en veilige leeromgeving dagen wij kinderen uit het beste uit zichzelf te halen. Wij werken daarbij vanuit de zeven essenties van het Jenaplanonderwijs;
Ons pedagogisch klimaat is gericht op omgaan met verschillen. Verschillen in leeftijd, verschillen in talenten maar ook verschillen in achtergronden en belangstelling. Via projecten, via gesprekken, via lessen in het kader van wereldoriëntatie en via vieringen willen we de kinderen van De Korf kennis laten maken met andere culturen. Wij willen op deze wijze begrip en respect voor andere gewoonten en tradities bij de kinderen tot stand brengen. Ouders zien we in dit proces als educatieve partners.
Poster
Klik op de link hieronder voor de resultaten.
De Korf is een school voor eigentijds Jenaplanonderwijs. Het Jenaplan concept werd tussen 1920 en 1950 ontwikkeld door Peter Petersen in Jena (Duitsland). Het is een concept dat met de tijd meegaat en verandert door de invloeden van de ontwikkelingen binnen de maatschappij.
Een Jenaplanschool wordt gekenmerkt door een positief (leer)klimaat waarin kinderen worden uitgedaagd zich als totale persoon te ontplooien. Wij werken daarbij vanuit de vier basisactiviteiten van het Jenaplanonderwijs: gesprek, spel, werk en viering. Wereldoriëntatie is de rode draad binnen Jenaplanonderwijs. Door middel van projecten (units) ontwikkeld door het International Primary Curriculum Nederland willen we de kinderen de wereld laten ontdekken. Binnen het Jenaplanonderwijs stimuleren wij het leren van en met elkaar.
Op onze Jenaplanschool vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen zich breed ontwikkelen en dat ze zich oriënteren op kunstzinnige en culturele aspecten die een rol spelen in hun leefwereld. Wij willen de kinderen kennis laten maken met de verschillende disciplines binnen kunsteducatie; beeldend, drama, dans, fotografie, cultureel erfgoed, literatuur, media en muziek.
Kunst, Cultuur en talentontwikkeling wordt zo veel mogelijk geïntegreerd binnen onze units van het International Primary Curriculum (IPC).
Wij zijn een open katholieke school. Een school die uitgaat van en geïnspireerd wordt door de christelijk-katholieke traditie van onze samenleving. Concreet betekent dit dat wij zorgvuldig omgaan met het geloof en met de daaruit volgende opvattingen over de waarden en normen. Onze school besteedt aandacht aan de Bijbel, zonder daar evangeliserend of diskwalificerend mee om te gaan. Uiteindelijke keuzes worden, naar onze overtuiging, gemaakt door de ouders en hun kind(eren), niet door de school. De Korf staat dan ook nadrukkelijk open voor iedereen die onze uitgangspunten wil onderschrijven. Er is ruimte voor elke geloofsovertuiging en voor mensen die kennis willen maken met onze overtuiging.
De Korf is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.
Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en tien middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.
Algemeen directeur primair onderwijs
Dhr. G. Visser
E-mail: g.visser@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 51
Voorzitter CvB
Dhr. P. Eckringa
E-mail: info@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 99
Op een Jenaplanschool worden de leerlingen gegroepeerd in stamgroepen, waar kinderen van verschillende leerjaren bij elkaar zitten. Dit is georganiseerd in onder-, midden- en bovenbouwgroepen. Kinderen leren vooral in de eigen stamgroep, waarin zij een keer jongste, middelste of oudste zijn. Door de groepen op deze wijze te organiseren, ervaren en beleven zij de verschillende rollen. Hiermee stimuleren wij het van en met elkaar en het zorgen voor elkaar. Dit vindt niet alleen plaats in de stamgroepen, maar ook tussen de verschillende stamgroepen en bouwen.
De kinderen op De Korf zijn in schooljaar 2023-2024 als volgt ingedeeld;
Stamgroep Honingbijen
Stamgroep Zonnebloemen
Stamgroep Klaprozen
Stamgroep Korenbloemen
Stamgroep Bijdehand
Stamgroep Bijzonder
Stamgroep Dichterbij
In de stamgroepen wordt samengeleefd en -gewerkt onder leiding van een stamgroepsleider, oftewel de leerkracht. De stamgroepleider is de regisseur van het leerproces van zijn of haar stamgroep. Elke leerling heeft voor een deel een persoonlijk leerprogramma en is mederegisseur van het eigen leerproces. De leerkracht is coach en begeleidt de kinderen om hun leerdoelen te bereiken. Er worden leergesprekken met kinderen gevoerd, waarin hun talenten, ontwikkeling en leerdoelen centraal staan.
Een Jenaplanschool wordt gekenmerkt door een positief (leer)klimaat waarin kinderen worden uitgedaagd zich als totale persoon te ontplooien. Wij werken daarbij vanuit de vier basisactiviteiten van het Jenaplanonderwijs; Gesprek, spel, werk en viering. Wereldoriëntatie is ons hart van het onderwijs. Door middel van projecten (units) ontwikkeld door het International Primary Curriculum Nederland willen we de kinderen de wereld laten ontdekken. Binnen het Jenaplanonderwijs stimuleren wij het leren van en met elkaar.
Op onze Jenaplanschool vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen zich breed ontwikkelen en dat ze zich oriënteren op kunstzinnige en culturele aspecten die een rol spelen in hun leefwereld. Wij willen de kinderen kennis laten maken met de verschillende disciplines binnen kunsteducatie; beeldend, drama, dans, fotografie, cultureel erfgoed, literatuur, media en muziek.
Kunst, Cultuur en talentontwikkeling wordt zo veel mogelijk geïntegreerd binnen onze units van het International Primary Curriculum (IPC).
Onderwijsinhoud
Hieronder volgt systematisch een beknopt overzicht van de onderwijsinhoud, gekoppeld aan de in de wet genoemde ontwikkelingsgebieden. Meer informatie kunt u lezen in onze
Groep 1 en 2
Op jenaplanschool De Korf leren de kinderen van groep 1 en 2 spelenderwijs, volgens de uitgangspunten van International Early Years Curriculum (IEYC). Binnen de projecten van IEYC wordt door middel van spel gewerkt aan de leerdoelen van groep 1/2.
Zelfsturing
De mate waarin kinderen in staat zijn om doelgericht hun eigen gedrag te sturen, is van invloed op de manier waarop zij leren en op de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Kinderen leren door spel hun eigen gedrag te reguleren en hebben daar voordeel van bij het aanleren van vaardigheden zoals rekenen en lezen in de hogere groepen.
Talentontwikkeling
Wij gaan op zoek naar talenten van kinderen. Niet door het aanbieden van kant-en-klare programma’s, maar vooral door situaties te creëren die uitdagen tot allerlei vormen van spel. We sluiten hierbij aan bij de belevingswereld van de kinderen en gebruiken de units van IEYC.
Spel als uitgangspunt
Door spel wordt de eigen ontwikkeling gestimuleerd en bereiden we kinderen voor op ‘de grote mensen wereld’. Door het spelen van rollen leren de kinderen steeds beter zichzelf aan te sturen: bij een rol hoort bepaald gedrag waardoor ze ander (impulsief) gedrag uitstellen. Daarmee sturen kinderen hun eigen handelen.
Rijke speel-leeromgeving
Een rijke speel-leeromgeving, die aansluit bij het actuele thema is het uitgangspunt. Wij observeren in welke ontwikkelingsfase het kind zit en verwerken dit met behulp van observaties en registraties in het volgsysteem KIJK. We spelen mee met het kind en dagen het uit om de volgende stappen te zetten (zone van de naaste ontwikkeling).
Groep 3 tot en met 8
Lezen, spelling en schrijven
Wij werken in groep 3 met de methode voor aanvankelijk lezen en spellen ‘Lijn 3’ en van groep 4 tot en met groep 8 met de werkwijze ‘Zo leer je lezen en spellen’ Vanaf groep 3 leren de kinderen schrijven volgens de methode ‘Klinkers’. Ook werken we volgens de richtlijnen van het dyslexieprotocol en ondersteunen wij ‘moeilijke lezers’ door Connect-, Ralfi lezen en Bouw! in te zetten. Binnen ons onderwijs is veel aandacht voor technisch- en begrijpend lezen.
Rekenen en wiskunde
In groep 3 werken wij op school met de rekenmethode ‘Getal en ruimte’ en vanaf groep 4 rekenen alle kinderen op een door school gefaciliteerde chromebook met Gynzy (adaptieve software). Gynzy is een interactieve vervanging voor de werkboeken en de schriften. Het voordeel van het werken met Gynzy is dat kinderen direct feedback krijgen op de gemaakte opgaven en dat het een adaptief systeem is. Hiermee wordt bedoeld dat de lesstof afgestemd wordt op het niveau van een kind, zodat hij/ zij op haar eigen niveau wordt uitgedaagd. Naast Gynzy gebruiken we verschillende methodes om kinderen op individueel niveau te begeleiden: ‘Maatwerk’, ‘Met sprongen vooruit’ & ‘Rekentijgers’.
International Primary Curriculum (IPC)
Wereldoriëntatie is het is het hart van ons onderwijs. Op De Korf werken we in wisselende units binnen IEYC (gr. 1/2) en IPC (3 t/m 8). Binnen deze units werken wij aan kennis-, vaardigheids- en houdingsdoelen binnen de leergebieden; natuuronderwijs, aardrijkskunde, geschiedenis, wetenschap & techniek, mens & maatschappij, ICT, kunst & cultuur en burgerschap & internationalisering.
Kunst & Cultuur
Jenaplanschool de Korf is een erkende CMK (Cultuur Met Kwaliteit) school. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich breed ontwikkelen en dat ze zich oriënteren op kunstzinnige en culturele aspecten die een rol spelen in hun leefwereld. Dat zij kennis verwerven van de actuele kunstzinnige en culturele diversiteit en dat ze die leren begrijpen en waarderen. Daarnaast: wij vinden het van belang dat onze leerlingen zich leren openstellen voor kunstzinnige aspecten, dat zij kunnen genieten van schilderijen en beelden, van muziek, van taal en beweging, en daarop kunnen reflecteren. Tenslotte bieden we kunstzinnige vorming aan, omdat onze leerlingen zich op die manier kunnen uiten (gevoelens en ervaringen). De lessen creatieve vorming worden zo veel mogelijk geïntegreerd binnen onze IPC units.
Wetenschap & techniek
Binnen ons onderwijs is veel aandacht voor de koppeling tussen wetenschap & techniek en andere lessen. Zo integreren we wetenschap & techniek bij taalopdrachten en binnen het IPC. We hebben sinds schooljaar 2022 een goed gevuld talentenlab met uiteenlopende materialen gericht op programmeren, ontdekken en creëren waarbij we leerlingen aanmoedigen zichzelf door de jaren heen te ontwikkelen in alles rondom de kennisgebieden wetenschap en techniek.
Burgerschap & internationalisering:
Op onze school is de aandacht voor burgerschap geïntegreerd in het totaal aanbod. In het visiestuk ‘Actief burgerschap en sociale integratie op onze school’ leest u hier meer over (link: Visiestuk Actief burgerschap en sociale integratie )
Bewegingsonderwijs
Iedere groep krijgt afwisselend spellessen en toestellessen in onze gymzaal, waarbij de kinderen specifieke vaardigheden in een doorgaande leerlijn aangeleerd krijgen. Naast de lessen bewegingsonderwijs is er een dans docente vanuit Tim Koldenhof aangesloten bij het team. Zij verzorgd op de vrijdagochtend danslessen aan alle leerlingen.
Engels
Op Jenaplanschool De korf beginnen we met Engels vanaf groep 1 en leren we spelenderwijs de Engelse taal. We maken daarbij gebruik in de groepen 1-4 van de methode Ipockets. Bij de Engelse les zijn spreekvaardigheid en luistervaardigheid uitgangspunt. Vanaf groep 5 werken we met de methode Tweens. Kinderen oefenen daarbij online op het eigen niveau en snelheid Engelse taalvaardigheden en daarnaast is er wekelijks Engelse les in de stamgroep.
Kanjertraining
Wij werken op De Korf met de methode ‘Kanjertraining’. De kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief) of te verbeteren (curatief). Deze training sluit goed aan bij onze jenaplanvisie. Het team is opgeleid en gecertificeerd.
Met alle groepen gaan we regelmatig op excursie. Deze activiteiten sluiten altijd aan bij het lesprogramma. Wij koppelen bezoeken aan het Centrum voor Milieu en Natuureducatie en kinderboerderij aan projecten en genieten van culturele voorstellingen van Markant of Coda. We hebben een nauwe band met de bibliotheek. Regelmatig nemen groepen deel aan de activiteiten die door de bibliotheek worden georganiseerd.
Regelmatig worden er in de gemeente Apeldoorn, verspreid over het schooljaar, allerlei sporttoernooien en -activiteiten georganiseerd. Zo doen leerlingen bijvoorbeeld mee aan schoolvoetbal, handbaltoernooi, scholierencross en de avondvierdaagse. Wij vinden bewegen gezond en meedoen belangrijker dan winnen. Bij deze activiteiten, die meestal buiten schooltijd plaatsvinden, kunnen we niet zonder de hulp van ouders. De kinderen vanaf groep 5 kunnen deelnemen aan ‘Sport van de Maand’. Kinderen die meedoen, maken na schooltijd kennis met een bepaalde sport. Via school wordt u op de hoogte gehouden van het aanbod en kunt u uw kind inschrijven. ’Sport van de Maand’ wordt georganiseerd door de gemeente Apeldoorn en verschillende sportverenigingen in het kader van sportstimulering.
De werkweek in de groepen 6-7-8 kent een cyclus van drie jaren. In jaar één gaan de kinderen naar het Archeon om de Middeleeuwen te ervaren. In het tweede jaar gaan ze naar het project “Haps” dat leven in de prehistorie laat zien en het derde jaar houden zij zich bezig met de “Nieuwe tijd”. Op deze manier maken de kinderen alles een keer mee.
In een van de laatste weken van het schooljaar organiseren wij, samen met ouders, aan de hand van een thema een groot slotfeest op locatie. Ouders en kinderen zijn welkom om hiervan mee te genieten. Het is een mooie, feestelijke manier om het schooljaar af te sluiten.
In de laatste schoolweek organiseren ouders, kinderen en team voor de schoolverlaters een officiële afscheidsavond. Groep 8-ers zijn maanden bezig met het maken en instuderen van een zelfgeschreven cabaret. Tijdens een ochtend in de laatste week voeren zij deze op voor de kinderen van groep 3 t/m 7. Na deze schooldag organiseren de ouders van groep 8 een heerlijke maaltijd voor kinderen en team. ’s Avonds zijn ouders en andere familieleden van de groep 8-ers van harte welkom om de cabaretvoorstelling bij te wonen. Onder genot van een hapje en drankje, kan daarna afscheid genomen worden van de basisschooltijd van de kinderen.
Ons schoolgebouw is zodanig ingedeeld dat er zowel individuele als gezamenlijke werkplekken zijn ontstaan. Tevens zijn we rolstoeltoegankelijk en is er een invalidentoilet. Er is een douche aanwezig ten behoeve van calamiteiten. Wij beschikken over vloerverwarming en een CO2 aangestuurde dwarsventilatie om het leef-werkklimaat zo aangenaam mogelijk te laten zijn.
Elke bouw heeft een eigen aularuimte en elke klas heeft een eigen ruimte voor de computer. Wij beschikken over een speellokaal annex theaterruimte waarin spel, vieringen, muziek-, toneel- en bewegingslessen plaatsvinden.
De Korf beschikt over 8 lokalen. Er zijn 6 lokalen in gebruik voor de stamgroepen, die we graag zo gezellig en rustgevend mogelijk inrichten. De stamgroepsleider zorgt samen met de kinderen voor de inrichting. In onze school ervaren we de sfeer van een woonkamer. Er is een vide van ± 14m² in elk lokaal geïntegreerd. Elke stamgroep beschikt over 70 m2 leef-werkruimte. Daarnaast is bij elk lokaal een aparte ruimte (gescheiden door glas) waar kinderen in stilte kunnen werken of met de computer.
Natuurlijk schoolplein
Op het plein van De Korf is een grote fietsenstalling. Wij juichen het toe als kinderen op de fiets naar school komen. De school neemt echter geen verantwoordelijkheid bij eventuele beschadigingen of diefstal. De regel op school is dat er niet gefietst wordt op het schoolplein. Kinderen en ouders dienen af te stappen bij het hek van de school en hun fiets lopend weg te zetten.
Jenaplanschool de Korf is de samenwerking aangegaan met Fris! kinderdagverblijven. Fris! heeft als uitgangspunt de service en klantgerichtheid terug te brengen in de kinderopvang. De letters die Fris! vormen geven de speerpunten van de organisatie aan.
Fris! staat garant voor gediplomeerde medewerkers allen in het bezit van een verklaring omtrent gedrag en gecontroleerde referenties.
Onder voorschoolse opvang (VSO) wordt verstaan de opvang van leerlingen voor schooltijd. Ouders en kinderen die hiervan gebruik willen maken kunnen dat afstemmen met Fris!. De opvang vindt plaats op de Korf.
Tijdens de middagpauze blijven de meeste kinderen over op school. De kinderen lunchen in hun eigen stamgroep onder begeleiding van de stamgroepleerkracht. Het buiten spelen vindt plaats onder toezicht van een leerkracht en medewerkers van Fris! kinderdagverblijven. Indien u hiervan gebruik maakt is een jaarlijkse bijdrage verplicht.
Onder de buitenschoolse opvang wordt verstaan de opvang van leerlingen na schooltijd. Ook deze vorm van opvang wordt verzorgd door pedagogisch medewerkers van Fris! kinderdagverblijven. Ook dit vindt plaats op de Korf.
Onze school maakt deel uit van De Veluwse Onderwijsgroep. Bij de Veluwse Onderwijsgroep staat de veiligheid en ook de privacy van onze leerlingen, ouders en medewerkers voorop. Een ieder heeft recht op privacy. Tegelijkertijd hebben wij persoonsgegevens nodig voor ons onderwijs en delen wij privacygevoelige informatie in het belang van onze leerlingen.
In deze privacyverklaring staat beschreven welke verwerkingen van persoonsgegevens binnen de Veluwse Onderwijsgroep plaatsvinden. Daarnaast zijn de processen waarbij persoonsgegevens worden verwerkt beschreven, én is aangegeven waarom die worden uitgevoerd, welke persoonsgegevens worden verwerkt en aan wie die gegevens worden verstrekt.
In de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is een informatieplicht opgenomen voor de verwerkingsverantwoordelijke (degene die de persoonsgegevens verwerkt):
‘De verwerkingsverantwoordelijke neemt passende maatregelen opdat de betrokkene de informatie en communicatie in verband met de verwerking in een beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal ontvangt, in het bijzonder wanneer de informatie specifiek voor een kind bestemd is.’
Dit document is één van de manieren waarop de Veluwse Onderwijsgroep aan haar informatieplicht voor haar leerlingen en hun ouders wil voldoen.
Het team van De Korf is een hardwerkend, enthousiast team dat is samengesteld uit mensen van verschillende leeftijden en ervaringen. Door intensief samen te werken kunnen we elkaar inspireren, aanvullen en is er ruimte voor ieders inbreng. Het team bestaat uit een directeur, leerkrachten, een intern begeleider en ondersteunend personeel.
Iedere stamgroep heeft één of maximaal twee stamgroepsleiders. De leerlingen hebben het meest contact met deze leerkracht(en). De stamgroepsleiders verzorgen de meeste lessen en dragen zorg voor alles wat de groep aangaat. Zij staan altijd voor hun kinderen en de ouder(s)/verzorger(s) klaar. Extra gezichten voor bijvoorbeeld instructie in niveaugroepen, proberen wij tot het minimum te beperken, maar is niet altijd te voorkomen. Het streven is dat alle stamgroepsleiders de jenaplanopleiding hebben gevolgd of gaan volgen.
Het managementteam van De Korf bestaat uit een directeur en intern begeleider. De directeur is het eerste aanspreekpunt in de school voor leerkrachten en ouders/verzorgers en draagt zorg voor de dagelijkse gang van zaken. Bij de intern begeleider kunt u terecht voor vragen over zorg.
De intern begeleider bewaakt de zorgstructuur van de school en coacht de leerkrachten bij de speciale leerlingenzorg. De aanwezigheid van een intern begeleider in de schoolorganisatie is een voorwaarde om planmatig te werken en optimaal met de zorgverbreding en leerlingenzorg bezig te zijn. De leerkracht kan de intern begeleider in de zorg over een leerling betrekken en zal de ouders hiervan in kennis stellen. U kunt als ouder ook in gesprek gaan met de intern begeleider als u dit wenst.
Op De Korf is gedurende alle dagen van de week een conciërge en een schoonmaker aanwezig. Zij dragen zorg voor een schone en prettige leefomgeving voor de kinderen. Eenmaal in de week is er een administratieve kracht voor met name de leerlingenadministratie.
Op de Korf zijn ook stagiaires aanwezig die kennis nemen van ons Jenaplanonderwijs en zich hierin willen bekwamen. Stagiaires stellen zich zodra zij binnen de school komen in de Korfinfo aan u voor. Een stagiair in een stamgroep is iemand die de Pabo (Pedagogische Academie voor Basisonderwijs) volgt of iemand vanuit de opleiding onderwijs assistent (onderdeel van de studie SPW: Sociaal Pedagogisch Werk). De stagiair staat binnen onze school onder begeleiding van de stagecoördinator die hiervoor een specifieke scholing gevolgd heeft. Naast deze begeleiding op afstand, heeft de betreffende stamgroepsleider de zorg voor de stagiair.
Bij afwezigheid van een leerkracht door ziekte of andere omstandigheden, wordt er door de schoolleiding geprobeerd vervanging te regelen. De VOG heeft een eigen pool van invalkrachten. Als er een invalkracht komt die onze school niet kent dan zijn er vaste regels en afspraken over diens begeleiding. Bovendien vindt deze invalkracht in de klassenmap alle gegevens die hij/zij nodig heeft voor een goede start van de invalperiode. Indien er geen invaller beschikbaar is, wordt naar een interne oplossing gezocht. Slechts als uiterste maatregel kunnen wij genoodzaakt zijn u te vragen uw kind thuis te houden. U wordt daarover dan zo snel mogelijk in kennis gesteld. Als u niet voor opvang thuis kunt zorgen, vangen wij uw kind in een andere groep op.
Wij vinden het belangrijk dat we kritisch kijken naar onze school en dat we onszelf en ons onderwijs blijven verbeteren en ontwikkelen. Dit maakt dat we tijd stoppen in studie en scholing. Meestal doen we dit in teamverband bijvoorbeeld tijdens studiedagen, maar het komt ook voor dat een individuele leerkracht zich verder ontwikkelt op een bepaald gebied. De meeste cursussen/opleidingen vinden plaats buiten de lesuren.
Het jenaplanonderwijs van De Korf is zo ingericht dat het meer kan betekenen voor leerlingen die onderling sterk verschillen in tempo, intelligentie, sociale vaardigheden en leermogelijkheden. Scholen leren steeds nauwkeuriger te kijken naar kinderen en meer en meer rekening te houden met verschillen tussen kinderen. Dat vraagt om regelmatige scholing van het team. Daartoe nemen wij, evenals de andere scholen van onze stichting, deel aan onderwijsvernieuwingsprogramma’s.
De eerste verantwoordelijkheid voor de begeleiding van het kind in zijn ontwikkeling op school, ligt bij de stamgroepsleider. De intern begeleider heeft o.a. de taak om de stamgroepsleider te coachen of begeleiding te organiseren om onderwijs op maat te kunnen bieden. Ook zorgt de intern begeleider voor de zorgstructuur binnen De Korf. Zij kent de kinderen en het onderwijs goed. Een aantal keren per schooljaar, tijdens de groeps- en/ of kindbesprekingen, bespreekt zij de kinderen van de stamgroep met de stamgroepsleider. Zij draagt er ook zorg voor dat er van tijd tot tijd observaties en toetsen plaatsvinden om de voortgang in beeld te houden. Zij reikt hiervoor een toetskalender aan. Zo nodig wordt het onderwijs aangepast.
De stamgroepsleider houdt het leerlingvolgsysteem en kind-dossier bij. De Korf heeft een leerlingvolgsysteem voor de cognitieve ontwikkeling en één voor de sociale ontwikkeling. De Korf werkt op sociaal-emotioneel gebied met het leerlingvolgsysteem van de Kanjertraining. Hiervoor is het team gecertificeerd. Bij de kleuters gebruiken we Kijk! om de ontwikkeling te volgen. Op het gebied van leervakken wordt Cito en CPS gebruikt. Twee maal per jaar worden vanuit dit leerlingvolgsysteem trendanalyses en dwarsdoorsnedes gemaakt om de kwaliteit van het onderwijs te blijven monitoren.
Daarnaast worden nog aanvullende instrumenten zoals periodiek personeels-, ouder- en leerlingtevredenheidspeilingen, gebruikt om de kwaliteitszorg vorm te geven.
Veranderingen en verbeteringen worden beschreven in het schoolplan. Het huidige schoolplan is van 2019-2023. Vanuit het schoolplan wordt ieder jaar een jaarplan gemaakt. Zowel het schoolplan als het jaarplan wordt ter instemming aan de MR aangeboden.
Signaleren van extra onderwijsbehoeften start vanaf het intakegesprek. Binnen het eigen klassenmanagement wordt het onderwijs afgestemd op de onderwijsbehoeften van het kind. Op welke wijze de kinderen specifieke aandacht krijgen, wordt vastgelegd in het kinddossier, groepsoverzicht of in een Ontwikkelperspectief (OPP). Het handelen van de leerkracht wordt dan afgestemd op bijvoorbeeld instructie, werkbegeleiding of aanbod van bepaalde leerstof binnen haalbare doelen binnen een stamgroep of niveaugroep. Samenwerking met ouders is hierbij van groot belang. Op deze manier handelen, vraagt veel van de stamgroepsleiders en we hechten er dan ook waarde aan dat elk teamlid zich professioneel blijft ontwikkelen. De Korf zet daar waar nodig een coach in, gericht op de hulpvraag van het kind en/of de stamgroepsleider.
Voor meerbegaafde kinderen kan de compacting en verrijking per kind anders ingevuld zijn. Versnelling binnen een vakgebied is mogelijk, wanneer wij denken dat het kind daarbij gebaat is. Daarnaast zien deze kinderen elkaar in de Eureka! groep. De ene week is voor leerlingen uit de middenbouw, de andere week voor leerlingen uit de bovenbouw. Het doel in deze groep is vooral gericht op het ontwikkelen van leerstrategieën op hoger niveau (leren ‘leren’).
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de Wet passend onderwijs.
Door deze wet zijn scholen verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan ieder kind. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder, onze intern begeleider en de gedragswetenschapper van de school overleggen. Verder kunnen wij overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan onze school verbonden zijn. In ons Schoolondersteuningsplan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden.
Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs geplaatst worden. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm (www.sbodevorm.nl), de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Meer informatie over passend onderwijs in onze gemeente is te vinden op: www.swvapeldoornpo.nl
Een sociaal-veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
Wij hebben bedrijfshulpverleners en een EHBO-er binnen ons team. Er is een ontruimingsplan dat jaarlijks wordt geoefend met personeel en leerlingen. Het schoolgebouw en het schoolplein zijn ingericht volgens de normen van de ARBO en de speeltoestellen worden jaarlijks gecontroleerd. Geconstateerde gebreken worden verholpen. Op onze school is een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) afgenomen en op basis daarvan is een plan van aanpak opgesteld. De RI&E wordt om de 4 à 5 jaar herhaald. Wij voeren een incidentenregistratie.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens valt hier discriminatie en extremisme onder. De vertrouwenspersoon bij ons op school is: Monique Huisman. U kunt haar bereiken via m.huisman@veluwseonderwijsgroep.nl .
De Korf staat in een woonwijk met een niet al te ruime aanrijdroute. Het wegbrengen en ophalen van uw kind vraagt van u als ouder medewerking en een goede voorbeeldfunctie. Het is in het belang van de kinderen en de verkeersveiligheid dat u de auto parkeert in de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. De auto naast of tegenover de school zetten, is niet toegestaan. Wij willen alle ouders en kinderen verzoeken zo veel mogelijk lopend of op de fiets te komen.
Het periodiek controleren op hoofdluizen/ neten is een onderdeel van het schoolbeleid van De Korf.
Wanneer er bij uw kind hoofdluis/neten wordt geconstateerd, wordt u gebeld door de leerkracht. Zij zullen u op de hoogte stellen. Het is een verplichte verantwoordelijkheid van de ouders dat kinderen die een hoofdluisbehandeling nodig hebben, deze ook ondergaan.
Volgens de nieuwe richtlijnen van de GGD bestaat deze behandeling uit twee weken lang dagelijks kammen met een netenkam eventueel ondersteund door een antiluizen shampoo. Ook verzoeken wij uw kind een plastic tas mee te nemen tijdens de gymles om daar zijn/haar kleding in te stoppen om besmetting te voorkomen. Waar nodig wordt na twee weken een her controle uitgevoerd.
Wij willen u vragen als ouder/verzorger om op de dag van de controle uw kind met schoon haar, zonder staartjes, vlechtjes en gel naar school te laten gaan. Dit werkt voor ons prettiger en versnelt de controleprocedure, waardoor er vervolgens weer met het schoolprogramma verder kan worden gegaan.
Mocht u mee willen helpen bij het beperken/bestrijden van eventuele luizenoverlast op de Korf, dan bent u van harte welkom om op een van de controledata mee te komen kijken (of direct te assisteren). Ook als u bijvoorbeeld een uurtje kunt helpen, kunt u veel betekenen voor de school. De controledata staan vermeld in deze Korfkalender.
Op verschillende manieren informeren we nieuwe en huidige ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we o.a. door middel van het maken van foto’s en video’s. Deze opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden, bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw zoon/dochter.
Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij eenmalig toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar zoon/dochter. Uw toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.
U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief.
Het kan voorkomen dat ouders zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we vragen ouders terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet of social media.
De Korf werkt met deskundigen samen om zorg op maat te kunnen aanbieden. Dit houdt in dat mensen van buitenaf binnen de Korf werken:
Wanneer de school het noodzakelijk acht om hulp in te schakelen van buitenschoolse instanties als: meldpunt kindermishandeling , CJG, Schoolmaatschappelijk werk, GGD of bureau Jeugdzorg, is dit bekend bij de ouders. Samen met hen wordt een weg gekozen voor externe hulp. Het kan in enkele gevallen voorkomen dat de school dringend advies geeft. Ouder, school, externe partijen werken dan zoveel mogelijk samen. Dat geldt bij onder andere leer- of gedragsproblematiek of problemen binnen de thuissituatie van het kind. De ondersteuning vindt binnen en/of buiten de schooluren plaats.
Het mag duidelijk zijn dat, voordat de extra expertise van het team wordt ingeschakeld specifiek voor uw kind, u als ouder(s) hiervan op de hoogte wordt gesteld.
Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!
In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor uw gezin.
Het CJG voor uw vragen over opvoeden en opgroeien
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. U kunt ook bellen met uw vragen. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.
De medewerkers van het CJG zijn ook regelmatig bij uw kind op school. Op sommige scholen heeft de jeugdverpleegkundige een inloopspreekuur. De doktersassistente van het CJG kan leuke gezondheidslessen geven op verzoek van de school.
De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Uw eigen jeugdverpleegkundige nodigt uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uit op het CJG.
Dat gebeurt in het jaar dat uw kind 5 jaar is. Bij de uitnodiging krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u / uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG.
Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is krijgt u een uitnodiging om samen met uw kind naar het CJG te komen. We meten en wegen uw kind. Ook tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw vragen te stellen of eventueel uw zorgen te delen. We bespreken samen de veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.
Vaccinaties
Als uw kind 9 jaar oud is krijgt u een uitnodiging van het RIVM voor vaccinaties tegen BMR/DTP. Op 10 jarige leeftijd krijgt u de uitnodiging voor de HPV vaccinatie. Daarvoor heeft uw kind twee keer een prik nodig. Het CJG geeft de vaccinaties. Meer informatie kunt u vinden op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinatieschema-infographic
Kernteam
Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de IB-er van
school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals, waaronder ook de jeugdverpleegkundige. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/ uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.
Contact met het CJG?
* info@cjgapeldoorn.nl
) (055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30-17.00 uur)
www.cjgapeldoorn.nl
www.facebook.com/CJGapeldoorn
Stimenz Home Start voor ouders met tenminste één kind in de leeftijd van -0 t/m 6 jaar is al ruim 22 jaar actief in de gemeente Apeldoorn.
Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met opvoedvragen. Als ouder geeft u zelf aan op welke gebieden u steun wenst. Uw vraag staat centraal. Stimenz Home-Start bestaat uit een team van vrijwilligers. Zij bieden ondersteuning vanuit de eigen ervaring als ouder.
U kunt Home-Start inschakelen wanneer u zich bijvoorbeeld onzeker voelt over het opvoeden. Ook is het mogelijk dat wij helpen uw zelfvertrouwen te vergroten en/of uw sociale relaties/netwerk te versterken en meer structuur te krijgen. Wij kunnen u ook steun bieden bij het gebruikmaken van verschillende diensten, voorzieningen en regelingen. Deze ondersteuning is gratis.
Wat kun u verwachten?
Hoe kun u ons bereiken?
Door de intern begeleider van school contact te laten opnemen met een van de coördinatoren.
U mag ons uiteraard ook rechtstreeks bellen, whatsappen, mailen met een vraag om ondersteuning:
Marion Wolbers Petra Tromp
06 54 98 58 92 06 25 00 97 30
m.wolbers@stimenz.nl p.tromp@stimenz.nl
Of met het Stimenz: 088 784 64 64 /home-start@stimenz.nl
www.stimenz.nl/home-start
Binnen enkele dagen wordt u teruggebeld door de desbetreffende coördinator voor een kennismakingsbezoek.
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/.
Op De Korf vinden we het belangrijk elkaar te ondersteunen en informeren. Indien een gesprek direct na schooltijd niet gelegen komt, maakt de stamgroepsleider met u een andere afspraak.
Wij hebben een aantal formele contactmomenten in een schooljaar:
Verder informeren wij u door:
Verandering van persoons- en telefoongegevens graag mailen naar administratie@dekorfapeldoorn.nl
De betrokkenheid van ouders is onmisbaar om Jenaplanonderwijs mede gestalte te geven! Wij willen een leefgemeenschap zijn waaraan ouders ook een bijdrage leveren. Een kind leeft immers niet alleen op school; maakt dingen mee en doet ervaringen op, ook buiten school. Wil de school het kind begeleiden in een optimale, op maat gesneden ontwikkeling, dan is een totaalplaatje nodig: hoe is de gezinssituatie, waar lopen ouders tegenaan, wat zijn interesses van het kind, wat zijn gebeurtenissen of ervaringen die extra aandacht nodig hebben, waar is extra steun nodig, etc. Om dit in beeld te hebben, willen wij in contact zijn/blijven met ouders. Wij zien ouders dan ook als educatief partners met wie wij er samen voor zorgen dat onze kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
We streven ernaar dat elke stamgroep een stamgroepsouder heeft die assisteert bij het uitvoering geven aan praktische zaken, die contact onderhoudt met de ouders van de stamgroep en op zoek gaat naar ouderhulp bij het organiseren van activiteiten binnen de stamgroep.
Voorbeelden van ouderparticipatie zijn:
Onze school heeft een medezeggenschapsraad. Dit inspraakorgaan bestaat uit drie ouders en twee personeelsleden. De MR kan onder andere invloed uitoefenen op het beleid dat de school maakt. Deze invloed bestaat uit een advies- en een instemmingsrecht. Periodiek vergadert de MR over diverse (beleids)onderwerpen betreffende de Korf. Deze vergaderingen van de MR zijn ten dele openbaar. In de Korfkalender leest u de samenstelling. Via de Korfinfo wordt u geïnformeerd over de vergaderdata van de MR.
Onze school kent ook een afvaardiging naar de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de VOG (GMR). Met name de communicatie met de achterban – de MR’s van de diverse scholen – heeft alle aandacht. Waar in de medezeggenschapsraad op schoolniveau schoolse zaken worden besproken, komen in de GMR bovenschoolse zaken aan de orde.
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
De Korf verzorgt regulier onderwijs. Naast dit reguliere onderwijs bieden wij extra activiteiten aan. Bijvoorbeeld schoolvieringen, schoolreisje en vervoer. Voor de financiering van ons brede aanbod van bijzondere en extra activiteiten vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Het bevoegd gezag en de ouders uit de (deelraad van de) medezeggenschapraad stellen jaarlijks samen de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed.
De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden.
De vrijwillige ouderbijdrage wordt geïnd via “Schoolkassa” dat een onderdeel is van Parnassys, ons schooleigen administratieprogramma. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een betaalverzoek van ons die u eenvoudig via IDEAL kunt voldoen. Ook voor andere incidentele ouderbijdragen zal dit betaalsysteem worden gehanteerd.
Het grootste gedeelte van onze kinderen maakt gebruik van onze Tussenschoolse opvang (TSO). Ook hiervoor is een bijdrage verschuldigd die jaarlijks via de Korfkalender met u gecommuniceerd wordt. Aan het begin van het schooljaar krijgt u informatie over de hoogte van het bedrag. Ook de TSO inning loopt via een betaalverzoek via Schoolkassa.
In de bovenbouw (groep 6,7,8) gaan de kinderen eenmaal per schooljaar op werkweek. Voor deze werkweek vragen wij de ouders ook een vergoeding.
Voor ons als school is het niet in te schatten hoe uw financiële situatie is. Indien u problemen heeft met het voldoen van een betaling voor school, kunt u zich wenden tot de locatie-directeur. In overleg kan dan bijvoorbeeld gekeken worden naar een betalingsregeling, of een verwijzing naar Stichting Leergeld Apeldoorn.
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Stichting Leergeld helpt gezinnen uit Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Ook als u inkomen hoger is en bijzondere kosten heeft (bv schulden) is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ons.
De maximale vergoeding voor basisonderwijs is € 125,- per kind per schooljaar. Stichting Leergeld vergoed:
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
Postbus 10081
7301 GB APELDOORN
085 047 1747 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 15.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
Uw aanvragen kunt u indienen bij https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/.
Denkt u aan het tijdig inleveren van uw facturen? U kunt deze indienen tot uiterlijk 1 maand na factuurdatum met als bijlage uw recente inkomensgegevens.
Jenaplanschool De Korf heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen
verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit zo spoedig mogelijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening zo spoedig mogelijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
Onze school houdt zorgvuldig bij welke resultaten we behalen. Daarvoor worden toetsen gebruikt. Deze toetsen horen bij een methode of zijn methodeonafhankelijk. Ook gebruiken wij een leerlingvolgsysteem, waarbij de ontwikkeling van het kind nauwkeurig gevolgd wordt. De resultaten bespreken de leerkrachten met de kinderen, met de interne begeleiders en met elkaar.
MijnRapportfolio
Vanaf dit schooljaar zal Jenaplanschool De Korf gaan werken met Mijnrapportfolio en hiermee komt het papieren rapport te vervallen. Zoals de naam al zegt is MijnRapportfolio een combinatie van een digitaal rapport en een digitaal portfolio. MijnRapportfolio geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling van het kind, kinderen worden meer betrokken bij hun eigen ontwikkeling en ouders kunnen deze ontwikkeling altijd volgen. MijnRapportfolio bestaat uit de volgende onderdelen:
Zo ben ik (Gr. 3 t/m 8)
Ieder kind is uniek. De sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind speelt hierbij natuurlijk een zeer belangrijke rol. Hoe ziet het kind zichzelf en hoe kijkt de leerkracht naar het kind. Vanaf groep 5 wordt door zowel het kind als de leerkracht een door de school opgestelde vragenlijst ingevuld en wordt er zichtbaar waar de overeenkomsten en verschillen zijn.
Zo leer ik (Gr. 5 t/m 8)
Ieder kind leert anders. Om als leerkracht inzicht te krijgen in de manier van leren van ieder kind wordt vanaf groep 5 een leerstijlentest afgenomen. De leerstijlentest is gebaseerd op de leerstijlen volgens KOLB
Zo werk ik (Gr. 3 t/m 8)
De manier van werken is mede bepalend voor het te behalen resultaat. Door ieder kind, binnen MijnRapportfolio, eigenaar te maken van zijn eigen werkhouding en dit ook door de leerkracht te laten invullen, ontstaat er een beter beeld van wat er nodig is om er voor te zorgen dat het kind optimaal kan werken.
Talenten (Gr. 1 t/m 8)
Ieder kind heeft talenten waar hij of zij trots op mag zijn. Door dit via MijnRapportfolio expliciet te kunnen delen ontstaat er een beter beeld van de talentontwikkeling van het kind. Het kind of dr leerkracht kan zelf foto’s of filmpjes van werkstukken, hobby’s etc. plaatsen en aangeven welke talenten hij of zij hierbij laat zien.
Vaardigheden (Gr 3 t/m 8)
Bij dit onderdeel krijg je als leerkracht, ouder en kind inzicht in de ontwikkeling binnen de verschillende vakgebieden. Daarnaast kan het kind per vakgebied aangeven hoe het is gesteld met zijn of haar welbevinden, bijvoorbeeld motivatie en plezier.
Documenten (Gr 1 t/m 8)
Om het totaalbeeld van het kind helemaal compleet te maken, bestaat er binnen MijnRapportfolio, de mogelijkheid om documenten toe te voegen. Hier worden voor groep 1 en 2 twee keer per jaar de gegevens van KIJK! geplaatst en voor de overige groepen het document van ons leerlingvolgsysteem.
Wanneer een kind als vierjarige onze school binnenkomt, vragen we ouders daarom een intakeformulier in te vullen, waarin relevante informatie uit de levensloop van de kinderen vermeld kan worden. Op die manier kunnen de nieuwe kinderen optimaal begeleid worden.
Sinds 2016 is een school verplicht een Eindtoets af te nemen. De Korf heeft gekozen voor de IEP toets, omdat deze toets goed past binnen de visie van ons jenaplanonderwijs. Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen wordt KanVas van de Kanjertraining gebruikt.
Het advies voor de VO wordt in januari gegeven. Alle verzamelde gegevens van observaties en LOVS , de entree toetsen van de afgelopen 8 jaren is doorslaggevend voor het advies.
Behaalde resultaten in de eindtoets IEP:
2020-2021:
2019-2020: Geen eindtoets i.v.m. Corona
2018-2019:81,0 (ondergrens inspectie: 78,3)
2017-2018: 79,7 (ondergrens inspectie: 78,7)
Wij streven ernaar, in overleg met de ouders en het kind, het advies voor het Voortgezet Onderwijs zo passend mogelijk te laten zijn. Basisvaardigheden en kindtalenten zijn bij dit advies in ogenschouw genomen. Keuzes variëren van VMBO tot Gymnasium.
Er is een algemene voorlichtingsavond voor het voortgezet onderwijs (zie de Korfkalender). Het adviesgesprek voor groep 8 met de stamgroepsleider is uitgangspunt voor ouders om tot een schoolkeuze te komen.
Uitstroom gegevens schooljaar 2020-2021:
VWO: 3
Havo: 5
VMBO theoretische leerweg / havo: 2
VMBO theoretische leerweg (mavo): 4
VMBO-kader / VMBO theoretische leerweg: 1
VMBO-kader/beroeps: 3
VMBO-basis/beroeps: 2
Praktijkonderwijs: 0
Aanmelden
Voor het eerst naar de basisschool
Als uw kind vier jaar is, mag het naar de basisschool. Een hele mijlpaal!
Sinds 2022 is op de basisscholen van Leerplein055, PCBO Apeldoorn en de Veluwse Onderwijsgroep de manier van aanmelden en toewijzen van plaatsen aan toekomstige vierjarigen gelijk.
Voor alle kinderen die vanaf 1 mei 2019 geboren zijn, is dit gezamenlijke toelatingsbeleid van toepassing.
Bij deze manier van aanmelden en plaatsen heeft elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een basisschool van voorkeur.
Voorrang
Om ervoor te zorgen dat uw kind naar een school in de buurt kan, heeft elk kind in de gemeente Apeldoorn op de zes dichtstbijzijnde scholen, gerekend vanaf het woonadres, voorrang.
Wanneer u op de website www.basisscholenapeldoorn.nl het woonadres én de geboortedatum van uw kind invult, ziet u of onze school voor uw kind een voorrangsschool is.
U mag uw kind op elke school in Apeldoorn aanmelden. Dit kan een voorrangsschool zijn, maar dit hoeft niet.
Hoe meld ik mijn kind aan voor de basisschool?
Ouders met een kind geboren tussen 1 september 2019 en 31 augustus 2020 kunnen hun zoon of dochter bij ons aanmelden. (NB. Jongere kinderen kunnen nog niet worden aangemeld.)
In oktober 2022 is naar deze ouders de brochure ‘Voor het eerst naar de basisschool in Apeldoorn’ met het aanmeldformulier verstuurd. Als onze school uw eerste voorkeur is, levert u het aanmeldformulier bij ons in.
Digitaal aanmelden kan ook. Dit gaat via het digitale aanmeldformulier op www.basisscholenapeldoorn.nl
Hieronder staat op welke datum het aanmeldformulier uiterlijk ingeleverd moet zijn.
Geboortedatum kind | Aanmeldperiode en sluitingsdatum |
1 september 2019 t/m 31 december 2019 | 20 oktober t/m 9 februari 2023 |
1 januari 2020 t/m 30 april 2020 | 20 oktober 2022 t/m 4 april 2023 |
1 mei 2020 t/m 31 augustus 2020 | 20 oktober 2022 t/m 3 oktober 2023 |
Na uw aanmelding ontvangt u per mail binnen 10 dagen een bewijs van aanmelding. Controleer de gegevens op dit bewijs. Neem direct contact op met de school als er een fout in staat.
Wanneer u uw kind ná de sluitingsdatum aanmeldt, kunt alleen nog kiezen uit de scholen die na de centrale plaatsing nog plaatsen beschikbaar hebben.
Belangrijk: Altijd (opnieuw) aanmelden!
Ook als u in het verleden uw kind al bij ons had aangemeld, is het noodzakelijk dat u het aanmeldformulier bij ons inlevert. Dit geldt ook voor kinderen die al een oudere broer of zus op onze school hebben. Zij hebben een plaatsgarantie als het aanmeldformulier op tijd is ingeleverd.
Wanneer u over een schriftelijk bewijs beschikt waaruit blijkt dat wij u in het verleden een plaats hebben toegezegd, kunt u deze verzilveren tot de onderstaande datum. Lever in dat geval bij uw aanmeldformulier het bewijs van de toezegging in. Alleen als u dit uiterlijk doet op de sluitingsdatum die voor u geldt (zie hieronder), bent u verzekerd van de plaats op onze school.
Geboortedatum kind | Sluitingsdatum voor verzilveren toezegging |
1 september 2019 t/m 31 december 2019 | t/m 15 december 2022 |
1 januari 2020 t/m 30 april 2020 | t/m 1 februari 2023 |
1 mei 2020 t/m 31 augustus 2020 | t/m 10 mei 2023 |
Een plaats op de basisschool
Het toewijzen van de plaatsen aan alle aangemelde kinderen die in dezelfde periode vier jaar worden, gebeurt op alle basisscholen van de drie besturen gelijktijdig en geautomatiseerd.
Bij de centrale plaatsing krijgt elk kind een plaats op de hoogst mogelijke school van voorkeur. Wanneer er voldoende plaatsen op een school zijn, worden alle kinderen op de school van hun eerste keuze geplaatst. Wanneer een kind niet op de school van eerste voorkeur geplaatst kan worden, wordt het op basis van beschikbaarheid op de tweede, derde of volgende voorkeur geplaatst. Pas als uw kind daarna ongeplaatst blijft, komt het in aanmerking voor een plaats op één van de niet-opgegeven voorrangsscholen. Deze staan op uw bewijs van aanmelding.
Toewijzing van de plaatsen
Het toewijzen van de plaatsen op de deelnemende scholen verloopt in de onderstaande volgorde.
Voor de school van uw 1ste voorkeur gaat dit als volgt:
Definitieve inschrijving Na de plaatsing ontvangt u een brief van de school waar uw kind is geplaatst. In deze brief staat de uiterste inschrijfdatum waarop u aan de school kenbaar moet maken of u van deze voor uw kind gereserveerde plaats gebruik gaat maken. Zorg dat dit op tijd doet. Pas na uw bevestiging is de plaats voor uw kind definitief.
Geen aanmeldformulier?
Wanneer u geen aanmeldformulier heeft, kunt u dit vinden op de website www.basisscholenapeldoorn.nl Ook kunt u dit formulier op onze school krijgen. Neem in dit geval altijd een adresbewijs mee, zodat wij het adres van uw kind kunnen controleren.
Meer informatie over onze school Kijk voor meer informatie over onze school op onze website.
Wilt u nader kennismaken met onze school? Dan kunt u contact opnemen met Monique ter Steege(directeur), zij maakt met u een afspraak voor een kennismakingsgesprek en een rondleiding. Voor een afspraak kunt u bellen met nummer 055-533 6094. Twee keer per jaar wordt er een Open Dag georganiseerd, daar benut u ook van harte welkom.
Informatie over het toelatingsbeleid
Op www.basisscholenapeldoorn.nl is alle informatie over het toelatingsbeleid te vinden. Met vragen over het toelatingsbeleid kunt u terecht bij de helpdesk:
E: helpdesk@basisscholenapeldoorn.nl T: 055 – 206 2299
Schoolgids
Klik hier om onze complete schoolgids te bekijken.
Lestijden
De schooltijden op De Korf zijn:
Groep 1 t/m 4
dag | ochtend | middag |
maandag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
dinsdag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
woensdag | 08.30 – 12.15 uur | vrij |
donderdag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
vrijdag | 8.30 – 12.00 uur | vrij |
Groep 5 t/m 8
dag | ochtend | middag |
maandag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
dinsdag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
woensdag | 8.30 – 12.15 uur | vrij |
donderdag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
vrijdag | 8.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
De ouders en kinderen zijn vanaf 8.20 uur welkom op school. Vanaf dat moment kunt u uw kind begeleiden naar de stamgroep. De stamgroepsleider is er om de kinderen welkom te heten. Wij vragen de ouders daar de ruimte voor te geven. Dit is niet het moment om in gesprek te gaan met de stamgroepsleider. Om 8.30 uur gaat de bel en die luidt het begin van de schooldag in. Om de rust binnen de school te waarborgen, verzoeken wij ouders de school dan te verlaten.
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wettelijk vastgesteld op 7520 uur. Leerlingen in de eerste 4 leerjaren (onderbouw) moeten ten minste 3520 uur les krijgen; in de laatste 4 leerjaren (bovenbouw) is dit 3760 uur. De resterende 240 uur kunnen scholen invullen volgens verschillende opties. De uren verdeling op De Korf in schooljaar 2021-2022 is in leerjaar 1&2 925 uur n in leerjaar 3 t/m 8 995 uur.
De vakanties en vrije dagen kunt u vinden in onze jaarkalender 2023-2024 ouders maar om het u gemakkelijk te maken staan ze hier nog even op een rijtje:
Herfstvakantie | 16 oktober t/m 22 oktober 2023 |
Kerstvakantie | 25 december 2023 t/m 5 januari 2024 |
Voorjaarsvakantie | 19 februari t/m 23 februari 2024 |
Goede Vrijdag en Pasen | 29 maart en 1 april 2024 |
Meivakantie* | 29 april t/m 8 mei 2024 |
Hemelvaart en extra vrije dag | 9 mei en 10 mei 2024 |
Pinksteren | 20 mei 2024 |
Zomervakantie | 15 juli t/m 25 augustus 2024 |
Margedagen (studiedagen team De Korf)
Maandag 23 oktober 2023
vrijdag 24 november 2023
vrijdag 16 februari 2024
woensdag 26 juni 2024
Ziekteverzuim moet direct telefonisch gemeld worden tussen 8.00 en 8.30 uur.
Verlof is alleen toegestaan bij zeer bijzondere gelegenheden en dient via een formulier (bij de directie en op de website verkrijgbaar) te worden aangevraagd. De leerplichtambtenaar controleert deze administratie. Extra vakantie is slechts mogelijk voor bijzondere, seizoensafhankelijke beroepen van de ouders en bijzondere familie en/of gezinsomstandigheden. Ook dit dient (minimaal één maand van tevoren) te worden aangevraagd bij de directie! De directie mag voor 10 dagen per jaar buitengewoon verlof met de ouders bespreken en van een al dan niet goedkeurend advies voorzien. Zij meldt dit te allen tijde bij de leerplichtambtenaar. De school houdt alle verzuim centraal bij in de leerlingenadministratie.
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
• ziekte van een leerling;
• het vervullen van plichten, voortkomend uit godsdienst of levensovertuiging, zoals eerste communie;
• vakanties buiten de vastgestelde schoolvakanties, indien het beroep van een van de ouders het alleen toelaat buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Dit moet aangetoond worden met een werkgeversverklaring. Extra verlof voor vakantie is toegestaan:
– eenmaal per schooljaar;
– niet langer dan tien schooldagen;
– niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
• Andere gewichtige omstandigheden, zoals
– verhuizing naar een andere gemeente (max. 1 dag);
– het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (max. 1 dag);
– bij ernstige ziekte van ouders of bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (duur in overleg met de directeur);
– bij overlijden van bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad (max. vier dagen);
– bij 25-, 40-, en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 1/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (max. 1 dag);
– bij gezinsuitbreiding (max. 1 dag);
– bij extreem slechte weersomstandigheden;
– voor andere, naar het oordeel van de directeur, belang- rijke redenen.
Is uw kind afwezig zonder melding of om oneigenlijke redenen dan is dit uiteraard uw verantwoordelijkheid als ouder. Ononderbroken onderwijstijd is van groot belang. Wij houden per dag de aanwezigheid van de kinderen bij. Vanaf 1 april 2017 zijn scholen verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden in het Verzuimregister van DUO. Verzuim is ongeoorloofd als een kind niet ziek is of geen officiële toestemming van de school heeft om weg te blijven. LET OP: structureel te laat komen, is ongeoorloofd verzuim en moeten wij melden! Daarnaast moeten wij ook kinderen die veelvuldig ziek worden gemeld, registreren. Als er sprake is van ongeoorloofd verzuim (inclusief veelvuldig te laat komen en veel ziek zijn) stelt het Verzuimregister de leerplichtambtenaar van de gemeente op de hoogte. Deze zal vervolgens contact met u opnemen.
Postmeestersdreef 2
7328 KM Apeldoorn
telefoon:
055- 533 60 94
e-mail:
directie@dekorfapeldoorn.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep