Ziekteverzuim moet direct telefonisch gemeld worden tussen 8.00 en 8.30 uur.
Verlof is alleen toegestaan bij zeer bijzondere gelegenheden en dient via een formulier (bij de directie en op de website verkrijgbaar) te worden aangevraagd. De leerplichtambtenaar controleert deze administratie. Extra vakantie is slechts mogelijk voor bijzondere, seizoensafhankelijke beroepen van de ouders en bijzondere familie en/of gezinsomstandigheden. Ook dit dient (minimaal één maand van tevoren) te worden aangevraagd bij de directie! De directie mag voor 10 dagen per jaar buitengewoon verlof met de ouders bespreken en van een al dan niet goedkeurend advies voorzien. Zij meldt dit te allen tijde bij de leerplichtambtenaar. De school houdt alle verzuim centraal bij in de leerlingenadministratie.
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
• ziekte van een leerling;
• het vervullen van plichten, voortkomend uit godsdienst of levensovertuiging, zoals eerste communie;
• vakanties buiten de vastgestelde schoolvakanties, indien het beroep van een van de ouders het alleen toelaat buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Dit moet aangetoond worden met een werkgeversverklaring. Extra verlof voor vakantie is toegestaan:
– eenmaal per schooljaar;
– niet langer dan tien schooldagen;
– niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
• Andere gewichtige omstandigheden, zoals
– verhuizing naar een andere gemeente (max. 1 dag);
– het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (max. 1 dag);
– bij ernstige ziekte van ouders of bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (duur in overleg met de directeur);
– bij overlijden van bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad (max. vier dagen);
– bij 25-, 40-, en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 1/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (max. 1 dag);
– bij gezinsuitbreiding (max. 1 dag);
– bij extreem slechte weersomstandigheden;
– voor andere, naar het oordeel van de directeur, belang- rijke redenen.
Is uw kind afwezig zonder melding of om oneigenlijke redenen dan is dit uiteraard uw verantwoordelijkheid als ouder. Ononderbroken onderwijstijd is van groot belang. Wij houden per dag de aanwezigheid van de kinderen bij. Vanaf 1 april 2017 zijn scholen verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden in het Verzuimregister van DUO. Verzuim is ongeoorloofd als een kind niet ziek is of geen officiële toestemming van de school heeft om weg te blijven. LET OP: structureel te laat komen, is ongeoorloofd verzuim en moeten wij melden! Daarnaast moeten wij ook kinderen die veelvuldig ziek worden gemeld, registreren. Als er sprake is van ongeoorloofd verzuim (inclusief veelvuldig te laat komen en veel ziek zijn) stelt het Verzuimregister de leerplichtambtenaar van de gemeente op de hoogte. Deze zal vervolgens contact met u opnemen.